skip to Main Content
Cybercrime? Daar Zijn Wij Helemaal Klaar Mee!

Cybercrime? Daar zijn wij helemaal klaar mee!

Ben je er ook helemaal klaar mee? Met het gegeven dat jouw bedrijf, waar je jarenlang hard voor gewerkt hebt, op elk moment aangevallen kan worden door een cybercrimineel. Wij ook! De kans dat het gebeurt is helaas groot. Daarom eens 6 praktische tips die je met iedere collega zou moeten delen om nog veiliger digitaal te werken.

Tip 1: Cyberweerbaarheid verhogen doe je samen

Erg aan te bevelen is het om informatie met medewerkers te delen die afkomstig is van het Digital Trust Center van het Ministerie van Economische zaken en Klimaat. Op deze site kun je advies inwinnen over cyberweerbaarheid en vind je zeer bruikbare en duidelijke informatie op. Zie hen maar als het landelijke coördinatiecentrum voor digitale virussen en andere cyber ellende.

Tip 2: Kijk naar cybercrime met een grote bril op

Wat we hiermee bedoelen is dat cybercriminaliteit niet alleen plaatsvindt via laptops op PC’s. Alles wat met het internet verbonden is, een IP-adres heeft, kan een onwenselijke ingang vormen voor een hacker. Dus begin maar eens met het maken van een totaaloverzicht van al je apparaten, applicaties en overige werkmiddelen. Zelf een beveiligingscamera hangt tegenwoordig aan het internet en kan zonder juiste update een lek opleveren en een ‘onveiligheidscamera’ worden.

Tip 3: Vergeet de thuiswerkplek niet

Vraag eens aan collega’s met welke hardware zij thuis werken en welke besturingssoftware zij gebruiken. Microsoft heeft bijvoorbeeld recentelijk, op 13 oktober jl, de ondersteuning voor Office 2010 beëindigt. De apps zullen wel blijven werken, alleen wordt de kans op ernstige en mogelijk schadelijke beveiligingsrisico’s groter.

Tip 4: Regel de back-up van gegevens

Gelukkig is het tegenwoordig zo dat bij diefstal van een laptop alles in een Microsoft Office 365 cloudomgeving staat. Even inloggen via een andere laptop en weer aan de slag. Of niet? Helaas is het zo dat gebruikers bestanden opslaan op hun (rommelige) desktop en er dan van back-up in de Cloud geen sprake is. Scherp blijven dus…

Tip 5: Voer software updates direct uit of laat het automatisch doen

“Wilt u nu de software update uitvoeren of later doen?” Een dergelijk bericht wordt vaak weggeklikt, omdat we te druk zijn. Realiseer je dan dat het morgen te laat kan zijn.

Tip 6: Pas op voor afluisterpraktijken

Als Facebook het kan, zij luisteren namelijk af via WhatsApp, dan kunnen anderen dat ook. Ongemerkt weten anderen meer van jou of je bedrijf dan je lief is. De gouden tip om dit te voorkomen: Zet de microfoon uit bij je apps! Vaak staat deze standaard op aan en krijg je bijvoorbeeld advertenties omdat je net over iets gesproken hebt.

Samen preventieve maatregelen nemen?

De informatie in deze blog maakt jouw bedrijf al wat veiliger. We helpen daarnaast graag mee om nog meer preventieve maatregelen te nemen; alle applicaties beveiligen, back-up scenario’s regelen en ervoor te zorgen dat het netwerk 24/7 wordt gemonitord. Hackers zijn namelijk ook actief als jij aan het slapen bent…

Klik hier voor aanvullende informatie over onze Secure Solutions.