skip to Main Content
Het Bouwen Van Een AI-gedreven Organisatie In 6 Stappen

Het bouwen van een AI-gedreven organisatie in 6 stappen

Kunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken binnen het mkb. Ongetwijfeld zijn er veel afdelingen die al profiteren van de kracht van bijvoorbeeld ChatGPT, DALL-E, Bing of Copilot. Maar ook bij het succesvol implementeren van AI zul je een goed stappenplan moeten hebben. Zes belangrijke stappen hebben we alvast voor je opgeschreven:

Stap 1: bepaal de doelen van het AI-gebruik

Voordat je duikt in de wondere wereld van AI, is het essentieel om helder te hebben waarom jouw bedrijf AI wil implementeren. Wil je de klantenservice verbeteren door middel van chatbots, of zijn het de interne processen die efficiënter kunnen worden ingericht? Het stellen van specifieke doelen helpt bij het richten van je inspanningen en middelen op wat echt belangrijk is voor jouw bedrijf.

Stap 2: identificeer de pijnpunten die AI kan oplossen

AI biedt oplossingen voor diverse uitdagingen binnen een bedrijf. Het kan variëren van het automatiseren van routinematige taken tot het bieden van diepgaande inzichten uit grote datasets. Door te identificeren welke specifieke pijnpunten binnen jouw organisatie door AI aangepakt kunnen worden, creëer je een duidelijk pad voorwaarts. Bijvoorbeeld, als jouw klantenserviceteam overbelast is, kan een AI-chatbot helpen om veel gestelde vragen efficiënt te beantwoorden. Het bekende ‘meer moeten doen met minder mensen’ wordt daarmee opgelost.

Stap 3: evalueer de huidige AI-capaciteiten

Heeft jouw bedrijf de kennis in huis om AI-projecten te ontwikkelen en te implementeren? Het beoordelen van de huidige vaardigheden en kennis op het gebied van AI binnen jouw bedrijf is cruciaal. Als er lacunes zijn, overweeg dan om te investeren in opleidingen voor je team of het aantrekken van externe expertise.

Stap 4: ontwikkel een datastrategie

Correcte data is de brandstof voor AI, dat wordt nog weleens onderschat. Zonder een solide datastrategie is het nagenoeg onmogelijk om AI-oplossingen effectief te implementeren. Zorg ervoor dat jouw bedrijf over de juiste processen beschikt om data te verzamelen, op te slaan, te beheren en te analyseren. Dit omvat ook het waarborgen van de privacy en beveiliging van gegevens: je moet vooraf ook bepalen waar een AI-assistent naar mag kijken. 

Stap 5: zorg voor de nodige Infrastructuur en maak resources vrij

Het opzetten van een AI-gedreven organisatie vereist de juiste technologische infrastructuur en resources. Dit kan variëren van cloudopslagopties tot gespecialiseerde hardware voor het trainen van AI-modellen. Beoordeel wat nodig is voor jouw specifieke AI-doelen en zorg ervoor dat deze middelen beschikbaar zijn.

Stap 6: implementeer een plan om de impact van AI te meten

Ten slotte is het belangrijk om een mechanisme te hebben waarmee je de impact van AI op jouw bedrijf kunt meten. Dit omvat het vaststellen van KPI’s (Key Performance Indicators) voor elk AI-project en het regelmatig beoordelen van de voortgang. Ook is het essentieel om te weten welke vaardigheden ontwikkeld moeten worden om de AI-capaciteiten van jouw organisatie te verbeteren. We leven immers in een tijd waar de bereidheid om continue te leren het verschil maakt.

Hebben deze zes stappen je geholpen?

We hopen van wel. Met de juiste voorbereiding en mindset kan ook jouw bedrijf floreren in het AI-tijdperk. In onze volgende blog zullen we enkele concrete voorbeelden geven hoe je jouw AI-positie kunt versterken door gebruik te maken van de kracht van Microsoft Copilot.