Laatst sprak ik een ondernemer die blij was hoe goed het aannemen van medewerkers ging.…
‘Manusje van alles’ of focus op jouw business?
Het is een valkuil waar ieder mens in kan trappen; plotseling ben je veel te veel aan het doen en voel je jezelf ‘het manusje van alles’ binnen je eigen bedrijf. Het kan zich bijvoorbeeld manifesteren als je niet op tijd de juiste medewerkers kunt vinden. Overigens is manus een verkleinvorm van ‘hand’, dus heb je zogezegd ‘een handje van alles’, waardoor iedereen je weet te vinden. Maar is dat wel zo handig?
Stel jezelf eens de volgende vragen:
- Past datgene wat je dagelijks doet wel bij je talent?
- Word je er echt gelukkig van en inspireert het je?
- Heb je het gevoel dat je jouw focus wat verloren bent?
- Ben je wel eens gestrest, omdat je teveel ballen In de lucht moet houden?
- Weet je al langer dat het eigenlijk anders moet?
Het is niet ondenkbaar dat dit soort vragen je bekend voorkomen. Een reden dat je dingen bent gaan doen, die eigenlijk niet bij je passen, kan te maken hebben met het feit dat de arbeidsmarkt in Nederland voor het eerst zeer krap is. Dat kun je onder andere teruglezen in dit recente artikel van het UWV. Door het niet kunnen vinden van medewerkers loop je het risico dat je jezelf bezighoudt met taken waar eigenlijk je expertise niet ligt. Wat je zou willen doen, namelijk datgene waar je goed in bent en plezier uithaalt, komt daardoor bovendien onder druk te staan.
Voorbeelden van ‘manusjes van alles’
Ben je deze 3 mensen weleens tegengekomen, of ben je het wellicht zelf?
- De ondernemer die geen ervaren accountmanager kan vinden en besluit om zelf maar weer te gaan verkopen. Hij/zij verliest helaas het contact met andere managementleden.
- De salesmanager die alles weet van verkopen, maar plotseling de taak erbij krijgt om ‘marketing’ te gaan doen. Terwijl deze manager juist voor het vak gekozen heeft om bij klanten aan tafel te zitten, verkopers te managen en orders binnen te halen.
- De financieel directeur die ook verantwoordelijk wordt gemaakt voor ICT. Het gaat immers vaak om grote investeringen. Van financiën weet hij alles, alleen ontbreekt het hem aan actuele technische kennis, bijvoorbeeld op het gebied van informatiebeveiliging of databeheer.
Niet zo handig…
Het behouden van focus
De vraag die nog opgelost moet worden is hoe je toch focus behoudt, zodat je met plezier kunt ondernemen en datgene kunt doen waar je blij van wordt. Het antwoord is simpel; niet altijd denken in extra Fte’s (medewerkers op de loonlijst), maar vaker nadenken of uitbesteden, of externe hulp inroepen, een alternatief is. BCMD doet dat zelf ook, bijvoorbeeld op het gebied van marketing. Voor de financieel directeur, genoemd als derde voorbeeld, zijn we overigens graag het ‘manusje van ICT’. Dat is dagelijks onze focus die we graag uit ieders ‘manus’ nemen…