skip to Main Content
Gelukkig Ben Je Niet Alleen In De Digitale Jungle!

Gelukkig ben je niet alleen in de digitale jungle!

Recent heb ik eens onderzocht welke blog van ons het best is gelezen. Deze ging over het gedoe wat je kunt ervaren als je een presentatie in een vergaderruimte moet geven. Het was in feite een oproep om je vergaderruimte te pimpen. Het inspireerde mij om nog meer voorbeelden op te schrijven waar digitalisatie soms betekent dat je door de bomen het bos niet meer ziet of niet door kunt werken. Zit je er klaar voor? 

“Op software-safari”

Laten we eens beginnen met een algemeen voorkomende uitdaging: veel kantoormedewerkers voelen dat ze op ontdekkingstocht zijn in de digitale jungle. Ze worden geconfronteerd met steeds meer software en apps en weten op een bepaald moment niet meer hoe ze moeten navigeren. De tijd om nieuwe tools en functies te ontdekken ontbreekt bovendien. Daarom heb je soms een reisleider nodig die je de goede richting instuurt om productiever en efficiënter te zijn.

“Het mysterie van de verdwenen bestanden”

Je hebt urenlang gewerkt aan een belangrijk document en wilt het opslaan op je computer. Maar wacht even… waar is de map gebleven waarin je het wilt opslaan? Je begint te zoeken in verschillende mappen en submappen. Grrr, het lijkt wel alsof je bestanden in het niets zijn verdwenen! Soms is dat ook zo: vergeten te saven. Met als gevolg dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Het gevoel van machteloosheid en de tijdsdruk maken deze situatie extra stressvol. Je realiseert je dat het misschien tijd wordt om een beter systeem voor het organiseren van je bestanden te vinden.

“De veronderstelde verbindingsproblemen”

Je hebt een belangrijke videoconferentie gepland met je team, maar wanneer je wilt inloggen op het platform, krijg je een foutmelding: geen internetverbinding! Je controleert je wifi-verbinding en alles lijkt in orde te zijn. Je begint te zweten terwijl de minuten wegtikken en je je afvraagt of je op tijd kunt deelnemen aan de vergadering. Maar, misschien lag het helemaal niet aan je wifi-verbinding, maar was er een probleem met de server van het videoplatform. Het kan het moment zijn waarop je jezelf beseft dat er altijd een goed back-upplan moet zijn voor alles wat je gebruikt. Want als je een fles water in de jungle kwijtraakt en geen tweede hebt, dan heb je pas echt een probleem.

“De vloek van technologische jargon”

Je hebt een nieuwe softwaretool gekregen om je werk efficiënter te maken. Maar wanneer je de handleiding opent of de online tutorials bekijkt, lijkt het alsof je een andere taal moet leren. Termen als API, UX, UI, enzovoort vliegen je om de oren. Maar wat dat allemaal betekent, daar heb je geen idee van. Je voelt je overweldigd en vraagt je af waarom technologie zo complex moet zijn. Op die momenten is het van belang dat iemand jouw taal spreekt en techniek op een eenvoudige manier uit kan leggen.

“De opdringerige updates”

Deze herken je ongetwijfeld ook: je zit midden in een belangrijke taak en plotseling verschijnt er een pop-up op je scherm: “update beschikbaar, installeer nu!” Je wilt eigenlijk niet gestoord worden, maar je weet ook dat het belangrijk is om je software up-to-date te houden. Maar geldt dat ook voor deze update, of kun je ‘m beter niet installeren? Toch besluit je om de update te installeren, maar vervolgens duurt het een eeuwigheid voordat het proces is voltooid. De minuten tikken weg terwijl je je afvraagt waarom updates altijd op het meest ongelegen moment lijken te komen. Misschien is het tijd om je werkschema beter te plannen, zodat je updates kunt installeren wanneer het jou uitkomt. Of beter nog, kan iemand die updates voor jou uitvoeren buiten werktijd of je een advies geven?

Geen paniek, wij leiden je door de digitale jungle

Gelukkig ben je niet alleen in de digitale jungle. Elke vraag die je hebt zullen we op een duidelijke en begrijpelijke manier uitleggen. We noemen ons niets voor niets specialist op het gebied van IT vragen…