skip to Main Content
Gezonder Thuiswerken In 2021 – Wat Hebben We Geleerd?

Gezonder thuiswerken in 2021 – Wat hebben we geleerd?

Het was nogal een hectisch jaar voor ons allemaal. Stel je eens voor dat online vergaderen niet zou bestaan of er geen Cloud zou zijn om in samen te werken, dan hadden de meeste bedrijven echt stilgelegen. Dankbaar werk hebben wij dit jaar vooral ervaren, want we konden organisaties meer continuïteit bieden dan we van tevoren gedacht hadden. Maar het kan misschien nog gezonder…

Het leermoment van 2020

Er werd in eerste instantie vooral bij veel mkb-bedrijven een technisch fundament gelegd om alle gebruikelijke kantoorwerkzaamheden door te laten gaan. Het leermoment van 2020 is dat dit op zich prima is, maar in veel gevallen lang niet voldoende blijkt te zijn. Hoe verder we in 2020 kwamen hoe meer werkgevers zich zorgen gingen maken over het welzijn van de medewerker. Want hoe gaat het eigenlijk met hen op de thuiswerkplek?

Manieren om werknemers gezonder te laten werken

Stress is een belangrijke oorzaak van ongezonde situaties. Mensen kunnen er letterlijk ziek van worden. Check daarom nog eens of iedere werknemer zich senang voelt bij nieuwe manieren van samenwerken. Wellicht is er extra training of persoonlijke aandacht nodig. Medewerkers die zelfverzekerd zijn presteren namelijk beter en niet alleen voor de werkgever. Met alle plezier helpen we om de thuissituatie ook te checken en in kaart te brengen.

Vereenzaming is ook een nare bijwerking van het jaar wat in teken stond van corona. Het zou geen kwaad kunnen om eens vaker met elkaar te sparren wat we eraan kunnen doen om werknemers nog meer het gevoel te geven dat ze nog steeds onderdeel zijn van een team. Er zijn bedrijven die de vrijdagmiddagborrel nog steeds in stand houden, maar dan online. Het voordeel is misschien wel dat je een biertje extra kunt pakken, omdat je de deur niet uit hoeft. Ook waren er bedrijven die digitaal met elkaar gingen gamen om het groepsgevoel te behouden. De technologie zorgde in dit geval juist voor verbinding.

Hoe nog meer gezonder gewerkt wordt?

Door in ieder geval zeker te weten dat alle ergonomische faciliteiten ook aanwezig zijn; een goede stoel, monitor, docking station, beweegbaar bureau maar ook professionele microfoons en camera’s zijn daar voorbeelden van. Heb je ze allemaal gecheckt de afgelopen periode?

De betekenis van gezonder thuiswerken voor de werkgever

Voor de werkgever heeft gezonder thuiswerken nog een andere betekenis gekregen. Er konden namelijk ongezonde situaties ontstaan, zoals thuiswerkplekken die door cybercriminelen werden aangevallen of werknemers die bedrijfsinformatie kwijtraakten op de thuiswerkplek. Zij maken bijvoorbeeld nog steeds gebruik van externe dragers, terwijl alles veilig in de Cloud kan worden opgeslagen. Gezond na blijven denken dus…

Gezondheid staat voorop, dat is meer dan ooit duidelijk geworden. Dat wens ik jou en je naasten dan ook graag toe.

Geniet van de feestdagen!

Bram Aupers