skip to Main Content
Hoe Blijf Je Gezond En Fit Op De Thuiswerkplek?

Hoe blijf je gezond en fit op de thuiswerkplek?

Wordt het plotseling massaal moeten thuiswerken iets blijvends? Het begint er inmiddels behoorlijk op te lijken. Dat betekent dat er ook iets gedaan moet worden aan de werkomstandigheden op de thuiswerkplek. Wat faciliteer jij als werkgever om medewerkers gezonder te laten werken en fit te laten zijn? Om je bij deze vraag te helpen hebben wij een aantal ideeën voor je op papier gezet.

De basis ingrediënten: Monitor, Docking station en muis

Langdurig in dezelfde houding zitten is slecht voor je gezondheid. Je krijgt er bijvoorbeeld pijn van in je rug, handen of nek. Omdat een laptop geen losse muis en toetsenbord heeft is het volgens de Arbo helemaal niet verantwoord dat collega’s op deze manier werken. Daarnaast ondervinden veel mensen pijn in de nek omdat het beeldscherm van de laptop zich niet op zichthoogte bevindt. De basis ingrediënten zijn dus een monitor, losse muis, docking station voor je laptop en een ergonomisch toetsenbord. Gebruiken jouw medewerkers dit al op de thuiswerkplek?

Aanpasbare bureaus of desk converters

Het kan zomaar voorkomen dat een collega achter het bureau van een van zijn kinderen werkt. Met als belangrijkste reden dat er helemaal geen andere thuiswerkplek is om rustig te kunnen werken. Realiseer je dan dat de Arbo vindt dat bureaus aanpasbaar moeten kunnen zijn aan de lichaamslengte van de mens. Dat is best uitdagend, je hebt er immers geen zicht op. Toch is er een oplossing! Wij leveren bijvoorbeeld de Ergotron WorkFit, een standing desk converter, waarmee je bovenop elk bureau kunt zorgen dat de sta- en zithoogte correct is. Je kunt beter een paar honderd euro investeren in ergonomie dan duizenden euro’s aan werknemers in de ziektewet.

Gebruik de beschikbare technologie

Weet je bijvoorbeeld hoe je pijn in je handen of vingers kunt voorkomen? Het antwoord is eenvoudig, namelijk minder je toetsenbord gebruiken. De tip die we je willen geven is: Gebruik de dicteerfunctie van Microsoft Word en PowerPoint! Dicteren zie je rechts bovenin staan als je de applicatie opent. Zeker als je er een goede microfoon bij gebruikt werkt dicteren uitstekend. En voor mensen die niet zo goed in de Nederlandse taal zijn scheelt het ook nog eens spelfouten. Deze slimme technologie is standaard functionaliteit van Microsoft Office 365. Probeer het maar eens.

Maak thuiswerken vooral bespreekbaar

De echte valkuil is de mens zelf. Het zijn collega’s die aan de keukentafel gaan werken of op een krakkemikkige stoel gaan zitten en zich niet realiseren dat dit slecht voor de gezondheid is. Er zijn zelfs mensen die met een laptop op schoot op de grond bij de TV zitten. Het thuiswerken bespreekbaar maken betekent ook dat je medewerkers de ruimte moet geven om tussentijds met de hond te lopen, even te gaan fietsen of gewoon een moment rust te pakken en te pauzeren.

Ook gezond en fit zijn op de thuiswerkplek?

Deel alvast ter inspiratie deze blog met je collega’s of werkgever. Zo worden we allemaal gezonder en fitter! En neem voor een vrijblijvend advies contact met ons op.