skip to Main Content
Digitale Veiligheid Vergroten Gaat Over Verdedigen

Digitale veiligheid vergroten gaat over verdedigen

Veiligheid is een groot goed, maar zeker niet vanzelfsprekend. Helaas hoeven we dat niemand meer uit te leggen. Hetzelfde geldt voor digitale veiligheid, ook hier neemt de wereldwijde dreiging toe. Je zult waakzaam moeten zijn, maar vooral moeten weten op welke manier je jezelf kunt verdedigen. Zo niet dan kan je bedrijf ernstige schade oplopen. Daarom extra aandacht voor veiligheid op werkplekken die steeds vaker hybride zijn.

Zeven preventieve vragen

Gelukkig kun je er vooraf veel aan doen om het cybercriminelen moeilijk te maken. Check deze 7 vragen. Als het goed is dan is het antwoord in alle gevallen positief:

  1. Zijn al je applicaties minimaal voorzien van dubbele authenticatie?
  2. Gebruiken al jouw medewerkers sterke wachtwoorden?
  3. Is alle software voorzien van de meest recente software updates?
  4. Heb je recent jouw IT omgeving laten testen op digitale veiligheid?
  5. Weet je zeker dat elke verbinding, dus ook op thuiswerkplekken, veilig is?
  6. Is er beleid gemaakt om geen externe dragers te gebruiken?
  7. Heb jezelf voldoende kennis in huis om digitaal veilig te zijn?

Mocht je op een of meerdere vragen ‘nee’ antwoorden, schroom dan niet om contact op te nemen. De veiligheid vergroten doe je vooral samen. De kans dat er wat te doen valt is groot, want zo’n twee op de drie bedrijven in Nederland loopt cyberrisico’s.

Voorzie iedereen op tijd van informatie

Daarnaast kun je cybersecurity pas tegengaan als iedereen ook tijdig geïnformeerd is. Collega’s worden waakzamer als er periodiek aandacht gegeven wordt om cybercriminaliteit te voorkomen. Het informeren is niet iets eenmaligs; omdat cybercriminelen steeds slimmer worden zal je er continue aandacht aan moeten geven. Deel daarom blogs zoals deze om opnieuw extra aandacht voor cybercriminaliteit te vragen.

De schade beperken

Als je in het ergste geval toch aangevallen wordt dan is het belangrijk dat je weer snel toegang hebt tot je gegevens. De schade wordt beperkt als er van alles een recente back-up beschikbaar is. Check ook hier of dat het geval is. Maar er is nog iets; zorg voor een veilige documentmanagement omgeving in de cloud, zoals SharePoint. Anders krijg je mogelijk de situatie dat klant- en bedrijfsinformatie in onveilige systemen worden opgeslagen die niet meegenomen worden in de back-up…