Laatst sprak ik een ondernemer die blij was hoe goed het aannemen van medewerkers ging.…
Een nuchtere kijk op digitale veiligheid
De toename van het aantal cyberdreigingen wereldwijd zette mij aan het denken. Ondanks dat er in de media veel gezegd en geschreven wordt over hoe bedrijven zich kunnen wapenen tegen cybercrime lukt het blijkbaar niet om het aantal cyberaanvallen in te dammen. Ook ik gaf eerder enkele tips in deze blog. Hopelijk heeft het hier en daar geholpen, maar eerlijkheidshalve denk ik dat er iets anders aan de hand is…
Teveel beveiligingsapplicaties, het overzicht is kwijt
Stel dat je een eigen onderneming hebt, welk beveiligingspakket kies je dan voor antivirusbescherming en VPN? De kans dat je tegelijkertijd Norton, AVG, McAfee en Microsoft hebt geïnstalleerd is aanwezig. De reclames poppen tegenwoordig van zelf op. Maar zijn al die applicaties wel noodzakelijk en beïnvloeden ze elkaar niet, waardoor de digitale veiligheid juist in gevaar komt?
Hetzelfde geldt voor back-up. Stel dat er wel iets gebeurt, waar kun je dan de back-up van al je gegevens terugvinden? Ook hier bestaat de kans dat je op meerdere plekken je back-up zult moeten checken. Voor de ene applicatie was bijvoorbeeld de informatie gelukkig veilig in een cloudomgeving opgeslagen, maar een (vergeten) verouderde applicatie was er zelf een back-up gemaakt. Of toch niet?
Tot slot wordt er in de media veelvuldig aangeraden om ‘Multi Factor Authenticatie’ (MFA) te gebruiken. Voor het inloggen met een laptop gebeurt dat vaak, maar geldt hetzelfde ook voor applicaties die in privé omgevingen gebruikt worden? Nu meer medewerkers hybride werken heb je mogelijk minder grip en controle op de digitale veiligheid van gedecentraliseerde werkplekken.
Wat er aan de hand is?
Mijn andere kijk op digitale veiligheid is dat jezelf wapenen tegen cybercrime voor de meeste ondernemers gewoon onbekend terrein is; je hoeft niemand te vertellen dat ze iets tegen cyberaanvallen moeten gaan doen, je kunt beter helpen. Het enige wat namelijk voor jou als ondernemer telt is dat je met een gerust hart kunt gaan slapen.
Beveiliging, doe het niet zelf, maar samen
Ongetwijfeld heb je al een aantal preventieve maatregelen genomen om applicaties te beveiligen, maar waarschijnlijk kan het beter. Daarom ondersteunt en begeleidt BCMD je bij het beveiligen en monitoren van alle informatie op websites en netwerken. Daarnaast monitoren we 24/7 preventief op mogelijke aanvallen. Als er wel iets gebeurt, dan bieden we ondersteuning bij de back-up van je gegevens. Ook voor het onnodig aanhouden van teveel beveiligingspakketten gaan we graag de uitdaging aan om doublures te voorkomen en wellicht zelfs kosten te besparen.