Faciliteer ICT, van kantoor naar de thuiswerkplek!

Stel je eens voor dat een positief resultaat van het coronavirus is dat nog maar de helft van de werkende bevolking dagelijks naar kantoor toe rijdt? Zolang we niet in oude gewoontes vervallen is dat niet ondenkbaar. De belofte van ‘altijd en overal’ kunnen werken, dus ook thuis, zou weleens de nieuwe norm kunnen worden. Waarom? Omdat we er nu toe gedwongen worden, maar daardoor ook zullen ervaren dat er veel voordelen aan zitten om thuis te blijven. Wat je moet doen om het thuiswerken te faciliteren lees je hier.

Thuiswerken? Regel het!

Ondernemers of IT managers zullen nu gaan merken dat niet alle bedrijfsapplicaties vanaf thuiswerkplekken toegankelijk zijn. Voor wie dat herkent neem contact met ons op, want datgene wat nu nog on premise is kan ook naar de Cloud worden gebracht, net zoals bijvoorbeeld je Microsoft Office 365 applicaties. Maar wat kun je nog meer faciliteren en regelen? Dit zijn enkele voorbeelden waar we de laatste dagen onze klanten mee geholpen hebben:

Het regelen van de bereikbaarheid

We hebben kantoortelefoons verhuisd en verbonden met netwerkkabels op huisadressen van medewerkers. Maar natuurlijk zijn er ook klanten waarbij we de algemene nummers nu laten doorschakelen naar de smartphones van medewerkers. Bereikbaar blijven is gewoon samen een goed plan maken en de techniek het laten regelen.

Advies met betrekking tot de dataveiligheid

Hoe houd je controle over de data op het moment dat alle medewerkers niet meer binnen de muren van kantoor werken? Ook deze vraag hebben we meerdere keren beantwoord. Het advies is om het bewaren van data niet als verantwoordelijkheid bij medewerkers neer te leggen, maar ervoor te zorgen dat zij met Multi Factor Authenticatie (MFA) vanaf de thuiswerkplek kunnen inloggen op bijvoorbeeld Microsoft SharePoint. Faciliteer je dat niet, dan gaan zij zelf opzoek naar (onveilige) manieren om data op te slaan.

Vragen over de juiste hardware

Thuiswerken, regel het. Dat betekent ook dat er veel thuiswerkplekken in Nederland zijn waar verouderde eigen apparaten gebruikt worden om mee in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Daar krijgen we de laatste dagen ook veel vragen over, want in oudere apparaten zonder recente software updates schuilt een gevaar. Hackers weten ze helaas al te vinden. Het advies is onder andere om toegang tot bedrijfsdata alleen te beperken tot goedgekeurde moderne apparaten en sterke wachtwoorden en MFA te gebruiken.

Het faciliteren van online samenwerken

Blij worden we ervan als het lukt om managers ervan te overtuigen dat zij hun team kunnen blijven zien en ondersteunen. Het werk gaat door en het klantcontact blijft in vele situaties waar we de voordelen van Microsoft Teams hebben uitgelegd.

Ook jouw medewerkers thuis faciliteren?

We hebben ad hoc gelukkig veel klanten kunnen helpen, waardoor er een hoogst haalbare continuïteit mogelijk is. Natuurlijk is dit per branche verschillend. De komende periode hopen we dat de nood een deugd wordt en het thuiswerken een grote stimulans krijgt in onze samenleving. We zitten voor je klaar om daarbij te helpen.

Blijf positief, kijk vooruit!