skip to Main Content
Mkb-ers Digitaal Veilig? “Welkom Bij De Zwakste Schakels!”

Mkb-ers digitaal veilig? “Welkom bij de zwakste schakels!”

Ben je het zelf of is het een collega die de zwakste schakel is als het om digitale veiligheid en dus ook privacy gaat? Dat is een uitdagende vraag maar we stellen hem omdat meer dan 50% van de mkb-bedrijven in de Benelux in 2019 slachtoffer was van cybercriminaliteit! De beste manier om tegengas te geven en sterkere schakels voor digitale veiligheid te creëren is iets te doen aan bewustwording. Deel deze blog dan ook met zo veel mogelijk anderen om deze 5 zwakke schakels sterker te maken:

Zwakke schakel 1: E-mail

E-mail wordt door veel hackers gebruikt om netwerken binnen te dringen. Bijvoorbeeld door het versturen van een nep bericht waarin verzocht wordt om een software update te doen. Eenmaal binnengekomen leggen deze geraffineerde criminelen het netwerk plat en kan er pas weer gewerkt worden na het betalen van een aanzienlijke som losgeld (ransomware). Controleer daarom altijd of het e-mailadres bekend is, geef nooit persoonlijke informatie af en klik nergens op als je onderbuikgevoel zegt dat het niet klopt. Neem bij twijfel altijd eerst contact op met ons of je eigen IT afdeling.

Zwakke schakel 2: De verloren, gestolen of niet beveiligde smartphone, tablet of laptop

Niet alle organisaties realiseren zich dat er belangrijke data op smartphones, tablets of laptops staan. Het is natuurlijk prachtig dat medewerkers er zoveel apparaten bij hebben gekregen maar met verouderde besturingssystemen of niet geïnstalleerde beveiligingspatches liggen de kroonjuwelen van de organisatie letterlijk razendsnel op straat.

Zwakke schakel 3: Externe dragers, zoals USB sticks

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft al meerdere boetes uitgedeeld, onder andere aan ziekenhuizen. Ja, je leest het goed. In veel gevallen blijkt het kwijtraken van externe dragers de aanleiding te zijn voor een datalek. Het gebeurde ook bij diverse onderwijsinstellingen waar via een USB stick plotseling de data van duizenden leerlingen op straat lag. Digitaal veilig zijn? Gebruik geen externe dragers!

Zwakke schakel 4: Prints en printers

Voor de oplettende lezer…Inderdaad een print is niet digitaal. Maar er kunnen wel documenten rondslingeren die niet in handen mogen komen van onbevoegden. Er is echter nog iets anders. Wat veel bedrijven zich niet realiseren is dat een printer een harde schijf heeft. Als de printer als occasion wordt doorverkocht heeft de nieuwe eigenaar plotseling deze data in zijn of haar bezit. Waren de schijven gewist toen een en ander werd opgehaald?

Zwakke schakel 5: Vergeten autorisaties

Samenwerken met andere partijen in de Cloud is geweldig. Het is echter niet de bedoeling dat externen toegang hebben tot alle data. Zorg er dus voor dat er goed nagedacht wordt over de rechtenstructuren en scherm af wat afgeschermd moet worden.

Zijn er nog meer zwakke schakels? Ongetwijfeld. Denk bijvoorbeeld aan zwakke wachtwoorden, het ontbreken van Multi Factor Authenticatie (MFA) of servers waarbij vergeten is om de juiste software update te geven. En kan het probleem nog groter worden? Jazeker, vooral doordat er steeds meer apparaten aan het internet gekoppeld worden (IoT). Er zijn daardoor steeds meer digitale deuren om binnen te dringen. Nog meer wat schrikbarend is? Wellicht wel apps die medewerkers installeren zonder te weten dat ze ermee worden afgeluisterd. Bijvoorbeeld als je samen aan het vergaderen bent.

Sterke schakels maken?

In deze blog hebben we ons laten inspireren door een recent artikel in Computable. Er staat helaas in dat verwacht wordt dat mkb-bedrijven in 2020 vaker het doelwit zullen zijn van cyberaanvallen. Die trend willen we graag doorbreken! Daarom maken we graag de afspraak per maand of kwartaal een dagdeel langs te komen. We controleren dan het volledige netwerk op virussen en kijken onder andere ook of de back-ups goed gemaakt zijn. Doordat we aanwezig zijn en met mensen in gesprek gaan wordt er al veel gedaan aan de bewustwording rondom digitale veiligheid. Het blijft namelijk vooral mensenwerk! Natuurlijk kunnen we ook remote, op afstand, jouw netwerk monitoren en digitaal veilig houden.

Doen? Neem hier contact met ons op. Heb je al sterke schakels? Deel dan dit bericht om ze te behouden.