skip to Main Content
7 Uitdagingen Voor Mkb-ondernemers Om Aan Te Pakken In 2020

7 uitdagingen voor mkb-ondernemers om aan te pakken in 2020

Een nieuw decennium is aangebroken, waarbij ondernemers er in 2030 ongetwijfeld achter zullen zijn gekomen dat IT technologie een nog belangrijkere factor zal hebben gespeeld bij het bereiken van zakelijk succes dan de afgelopen tien jaar. Die voorspelling durven wij wel te maken. Maar welke technologie gerelateerde uitdagingen zijn belangrijk om niet morgen maar nu al aan te pakken? Wij vonden er alvast zeven:

Uitdaging 1: Digitaal veiliger werken

De realiteit is dat ook in 2019 duizenden mkb’ers digitaal gegijzeld werden. Een legitiem lijkende e-mail die toch per ongeluk wordt aangeklikt en phising blijkt te zijn komt helaas nog vaak voor. Phishing is een vorm van internetfraude waarbij de oplichter het slachtoffer naar een valse webpagina lokt. Deze vorm van internetfraude heeft als doel het verkrijgen van persoonlijke (bank)gegevens. Waarom digitaal veiliger werken nog meer opportuun blijft? Dat is natuurlijk ook vanwege de AVG wetgeving. Er worden grote boetes geïncasseerd door de Autoriteit Persoonsgegevens bij een datalek van privacygevoelige gegevens. Staat digitaal veiliger werken voldoende op de kaart?

Uitdaging 2: Kostenbesparingen realiseren

Hoe je dat doet? Vooral door in de volle breedte naar kosten te kijken, dus naar alle rekeningen en mogelijk onnodige abonnementen. Maar nog grotere besparingen worden gerealiseerd door naar onnodige personeelskosten te kijken. Als voorbeeld zouden accountmanagers vaker online kunnen vergaderen met klanten in plaats van dure kilometers te maken en reistijd te verspillen. Kijk dus niet alleen of bestaande rekeningen goedkoper kunnen, maar denk vooral ook kritisch na over het anders inrichten van de werkzaamheden van medewerkers. Daar valt veel winst te behalen.

Uitdaging 3: Focussen op kerntaken

Doe zelf waar je goed in bent en werk vooral samen met bedrijven die iets anders beter kunnen. Het vermindert de werkdruk, het voorkomt onnodige verrassingen en je kunt elkaar ermee versterken. Dus wees waakzaam als je het gevoel hebt dat er iets boven je hoofd aan het groeien is.

Uitdaging 4: Slimmer, efficiënter samenwerken

Hoe tevreden zijn de werknemers met alle digitale tools die zij de laatste jaren tot hun beschikking hebben gekregen? Dat is alvast een goede vraag om mee te starten als het om slimmer en efficiënter samenwerken gaat. Daarin verandert er veel. De nieuwe generatie wil namelijk meer via apps gaan werken. Faciliteert jouw bedrijf dit al om een aantrekkelijke werkgever te zijn en wordt er altijd en overal in de Cloud gewerkt vanaf alle apparaten?

Uitdaging 5: Zorgen voor (nog) beter klantcontact

Bij deze uitdaging is een belangrijke vraag op welke manier klanten graag contact zouden willen hebben. Is dat 24/7 dan is wellicht een chatbot op de website een uitkomst. Natuurlijk heeft het ook met de algemene bereikbaarheid te maken. Worden algemene telefoonnummers bijvoorbeeld doorgeschakeld naar smartphones als er niemand op kantoor aanwezig is?

Uitdaging 6: Nieuwe klanten werven

Allereerst moet de basis kloppen, zoals een goede website, uitstekende communicatie en een goed CRM- en documentmanagement systeem om klantgegevens in op te slaan. Daarnaast zal je als ondernemer iets moeten doen om telkens bij nieuwe klanten onder de aandacht te komen en vooral te blijven. We delen graag ook onze ervaringen op dat gebied.

Uitdaging 7: Innovatiever worden

Innovatief zijn klinkt voor veel ondernemers uitdagend, want nieuwe technologie is nauwelijks bij te houden terwijl technologie wel het verschil kan maken. Bedrijven kunnen in ieder geval meer aandacht aan innovatie geven als er eerst eens gekeken wordt om alles wat dagelijks afleidt weg te halen. Voor innovatie heb je namelijk tijd nodig is onze gedachte.

Ben je na het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt in het aanpakken van één of meerdere uitdagingen, neem dan contact met ons op om ze samen op te lossen. Die uitdaging gaan we alvast graag met je aan.

Een gezond en succesvol 2020 toegewenst!