skip to Main Content
Handige Vragenlijst Voor Het Migreren Naar De Cloud

Handige vragenlijst voor het migreren naar de Cloud

Bedrijven die van een on premise omgeving hun applicaties, geheel of gedeeltelijk, in de Cloud gaan zetten zullen ervaren dat migreren niet iets is wat je zomaar even doet. Daarom geven we je deze 8 vragen om de migratie naar de Cloud nog geruislozer te laten verlopen.

1. Waar doen we het voor?

Steeds meer organisaties verhuizen naar de Cloud, maar dat zou op zichzelf geen reden moeten zijn. Om draagvlak in de organisatie te creëren is het zinvol om vast te stellen of het bijvoorbeeld gaat om kostenbesparing, gemak, een betere communicatie of de versimpeling van processen.

2. Welke applicaties verhuizen we mee?

De migratie naar de Cloud is een mooi moment om eerst eens op te ruimen. Zie het letterlijk als een verhuizing, waarbij je ruimte en rust creëert als je besluit om datgene wat je nooit gebruikt niet meer mee te nemen. Er zullen ook applicaties zijn die mogelijk op korte termijn worden uitgefaseerd en nog tijdelijk on premise kunnen blijven. Daarnaast zijn er ook applicaties die je helemaal niet in de Cloud zou moeten draaien. Denk bijvoorbeeld aan de aansturing van machines of productieprocessen.

3. Wat zijn de wensen van de medewerkers?

Belangrijk is om medewerkers al in een vroeg stadium te betrekken. Laat ze hun wensen en behoeften kenbaar maken. Als medewerkers de voordelen van Cloud ervaren zullen ze ook sneller mee veranderen en wordt er minder snel teruggevallen op oude werkpatronen.

4. Hoe zit het met de kennis en kunde?

Zijn de mensen in de organisatie er klaar voor, of is er bijscholing nodig om medewerkers met nieuwe Cloud applicaties te laten werken? Het kan ook gaan om extra opleidingen op het gebied van Cloud infrastructuren voor IT medewerkers, zodat zij nog eerder businesskansen van Cloud herkennen en kunnen meedenken bij het opnieuw inrichten van de infrastructuur.

5. Welke Cloud provider begrijpt mijn business?

Het is zeker interessant om na te vragen welke voorbeelden een Cloud provider heeft in een vergelijkbare branche en welke applicaties door hen slimmer en efficiënter zijn ingericht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hulp bij het bouwen van apps, het elimineren van onnodige processen of het beter inrichten van de informatievoorziening.

6. Hoe garanderen we de continuïteit?

Er zal een moment komen waarop data gemigreerd gaat worden. Toch zal er ook moeten worden doorgewerkt. Zorg ervoor, samen met de Cloud provider, dat er een goed stappenplan gemaakt is waarbij de data in batches, bijvoorbeeld buiten kantooruren, wordt overgezet. In het implementatieplan moet ook duidelijk zijn hoe de back-up geregeld is voor als er onverhoopt iets mis zou gaan.

7. Wat staat er in de verwerkersovereenkomst?

De Cloud provider host privacy gevoelige gegevens van klanten en is daardoor volgens de AVG wetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming) een verwerker. Vergeet niet om deze verwerkersovereenkomst te laten ondertekenen en zonodig de inhoud te laten controleren.

8. Welke vorm van beheer is wenselijk?

Afhankelijk van de kennis en kunde van eigen IT medewerkers kan het beheer van de applicaties in de Cloud geheel of gedeeltelijk aan de Cloud provider worden overgedragen.

Is jouw bedrijf ook klaar voor de Cloud?

Mocht je ook overwegen om applicaties naar de Cloud te migreren dan helpen we je graag om deze vragen, en mogelijk andere, op een zo goed mogelijke manier te beantwoorden.

Neem hier contact op.