Milieuvriendelijker werken? Zou het niet fijn zijn als…

Er zijn dit jaar meer hitterecords dan ooit gebroken. Temperaturen hoger dan 40 graden Celsius zijn ongekend en er zijn veel situaties geweest waarbij Nederlanders hun werktempo moesten aanpassen. Is het een signaal dat er echt sprake is van een klimaatverandering? Deze vraag kunnen we niet beantwoorden, wel dachten we dat het geen kwaad kon om eens wat tips te geven rondom milieuvriendelijker werken, want:

Zou het niet fijn zijn als…

…je minder papier zou verspillen

Gelukkig wordt er steeds minder geprint en worden printers steeds vaker voorzien van een eco-instellingen waardoor minder inkt of toner verbruikt wordt. Als je dan al print, doe het dubbelzijdig en met papier wat voorzien is van een FCS keurmerk. Nog een andere tip: Op oud papier kan je mooi aantekeningen maken.

…je niet altijd naar kantoor rijdt?

Het altijd en overal kunnen werken is voor velen niet nieuw meer. Toch zijn er nog heel veel mensen die dagelijks op en neer naar kantoor rijden. Mogelijk omdat ze thuis geen goede thuiswerkplek hebben. Een aanvullende tip: Misschien dat het inrichten van een thuiswerkplek wel met de werkgever bespreekbaar is. Zoals een goede stoel, een docking station voor je laptop en misschien wel een kleine printer of scanner.

…je aan het eind van de dag de apparatuur uitzet?

Hoeveel printers blijven er ’s nachts aanstaan? En hoe zit het met de airco, het licht en allerlei andere apparaten? Doe zelf eens een check en behandel het zuinig omgaan met energie net zoals je thuis zou doen. Onnodig hoge energierekeningen voorkomen klinkt best aantrekkelijk.

…je koffie drinkt uit koffiemokken in plaats van wegwerpbekers?

Stel dat je een week lang alle wegwerpbekers zou verzamelen. De kans dat je schrikt is groot. Zakken vol, week in week uit. Doe het maar eens een keer en confronteer alle medewerkers hiermee. Toch maar keramieken bekers gebruiken?

…je nog meer processen digitaliseert?

Kijk eens om je heen welke processen nog steeds analoog zijn. Salarisstroken, roosters, personeelsdossiers, verzuimregistraties, administraties van trainingen en declaraties zijn bij heel veel bedrijven nog steeds ‘op papier’. Digitalisering is een eerste stap om milieuvriendelijker te werken. Niet alleen vanwege papierbesparing, maar ook omdat er efficiënter en sneller gewerkt kan worden in een korter tijdsbestek.

…je wat vaker de spits zou mijden?

Autorijden in de spits is behoorlijk milieubelastend. Waarom zou je het eigenlijk doen? Cloudoplossingen maken het mogelijk om altijd en overal te werken, zelfs vanaf je smartphone. Als je al in de file komt te staan, dan is het beter om je auto aan de kant te zetten en op een parkeerplaats te gaan werken. Of kijk eens in de buurt of er misschien ergens een Seats2Meet vestiging is.

…je kantoorruimtes die niet gebruikt worden ook geen energie laat gebruiken?

Sensoren kunnen tegenwoordig van alles meten. Bijvoorbeeld of er mensen in de vergaderruimte aanwezig zijn. Pas dan gaat het licht aan en mogelijk ook de verwarming. Wordt de ruimte verlaten dan gaat het energiegebruik naar 0. Iets om eens nader te onderzoeken?

Ga je ook milieuvriendelijker werken?

Kom je na deze zeven voorbeelden tot de conclusie dat er verbeterpunten zijn, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We denken graag met je mee, omdat we erin geloven dat omgaan met het milieu een steeds grotere aandacht nodig heeft. Of dat nu op een thuiswerkplek is of op kantoor.

En…vergeet deze blog niet te delen met je collega’s! Dat is alvast een mooie eerste milieuvriendelijke stap!