Modern werken? Geen kwestie van kunnen, maar willen

Van nature kent de mens weerstand tegen veranderingen om zichzelf te beschermen. In de jaren negentig van de vorige eeuw geloofden veel mensen dat ze een mobiele telefoon nooit zouden gebruiken. Dezelfde mensen appen nu, wellicht wel dagelijks met vrienden, zakenrelaties of familieleden. De technologie wint het uiteindelijk altijd van oude vastgeroeste denkpatronen, zeker op het moment dat de massa technologie omarmt

Op technologisch gebied kan tegenwoordig nagenoeg alles, maar wil jij dat ook? Daarom willen we je met deze blog eens uitdagen om zelf te ervaren hoe modern jouw werkplek is:

Modern vergaderen of altijd samen in één ruimte?

“Vergaderen of projecten bespreken dat gebeurt bij ons altijd op kantoor. Dan kan je namelijk ook iemand in de ogen kijken.” Zou dat een uitspraak kunnen zijn, of vind je dat dat bij online vergaderen ook wel kan? Het laatste scheelt een hoop tijd en brandstof en je kan iedereen van waar ook ter wereld laten deelnemen. Zelfs klanten kunnen online met je meedenken.

Overal werken, dus ook thuis. Of liever niet?

Waar een goede wifi verbinding is kan gewerkt worden. Zolang je maar met smartphone, tablet of laptop toegang hebt tot het bedrijfsnetwerk. Ook als je thuis geen goede werkplek hebt bestaat de mogelijkheid om ‘lekker modern’ bijvoorbeeld bij een Seats2meet vestiging te gaan zitten. Dan ontmoet je ook nog eens mogelijke nieuwe klanten of doe je andere interessante contacten op. Al eens gedaan of rijd je toch liever naar het vertrouwde kantoor?

Vragen via e-mail of toch maar een chat?

Ja, e-mail is een stuk moderner dan ouderwetse brieven op de post doen. Toch krijg je via e-mail in de meeste gevallen niet snel antwoord op vragen. Via een chatbericht wel, omdat dat directe communicatie is zonder overvolle inbox. Gebruik je alle moderne middelen waarvoor ze bedoeld zijn?

Typen, scannen of praten?

Het zou zomaar zo kunnen zijn dat er dagelijks nog van alles wordt overgetypt. Ook dat is een jarenlange gewenning. Maar bestaande teksten op papier kan je ook naar Microsoft Word scannen, door OCR scanning te gebruiken. En nieuwe teksten, die nog in je hoofd zitten, die vertel je gewoon tegen de software op je computer. Deze software typt het voor je uit en dat scheelt je weer een muisarm. Best logisch, want je praat thuis ook al tegen je smartphone. O ja, er bestaan ook pennen waarmee geschreven tekst gewoon digitaal wordt omgezet. Het toetsenbord is wellicht toch minder modern dan je dacht.

“Papier hier” of digitaal dossier?

Er zijn mensen die boeken verzamelen in kasten en mensen die vooral veel boeken op een e-reader hebben. Dezelfde vergelijking kan gemaakt worden tussen papieren archieven en gedigitaliseerde archieven, bijvoorbeeld door correspondentie, facturen en nog heel veel meer belangrijke documenten in Microsoft SharePoint op te slaan. Het voordeel van een digitaal dossier is dat je de toegangsrechten tot dossiers makkelijk afschermt en je nooit op zoek hoeft te gaan naar een sleutel van kast of archief. Kijk eens om je heen hoeveel papier je nog ziet. En? Waarschijnlijk is het niet nodig. Daarnaast hopen we dat er geen privacy gevoelige documenten op het bureaublad rondslingeren.

Hoe modern wil jouw bedrijf zijn?

Dat is een uitdagende vraag, omdat iedereen een andere interpretatie hierover zal hebben. Wel is het belangrijk om deze vraag met meerdere collega’s te bespreken. Natuurlijk om op tijd de wensen van de werkvloer duidelijk te krijgen, maar vooral ook of nieuwe technologie bijdraagt tot een nog modernere en effectiever werkende organisatie. Zo blijf je voor zowel bestaande werknemers, maar zeker ook voor een jonge nieuwe generatie, een aantrekkelijke werkgever.

Meedenken met jouw ‘willen?’ Dat kan!